Mănâncă țelină timp de 7 zile. O țelină verde proaspătă crocantă conține, ați ghicit, până la 95% apă și are o valoare nutritivă bună, mai ales pentru pierderea în greutate.
Țelina este alcătuită în mare parte din apă, dar este bogată și în vitamina K, vitamina C, vitamina B6, B12 și multe alte minerale esențiale. Te ajută să slăbești și poate fi consumată chiar și crudă sau suc. Fiecare cană de suc de țelină conține doar 16 calorii!
Oamenii care au probleme cu sistemul digestiv trebuie să apeleze la țelină, care elimină arsurile stomacale. Sucul de țelină te scapă temporar de durerea de stomac. Trebuie să mergeți, însă, la medic, pentru consult!
„Jurnalul biologiei farmaceutice” a publicat în urmă cu 14 ani un studiu în care arată că țelina conține o structură specială de etanol, care protejează mucoasa prezentă în tractul nostru digestiv de ulcerul gastric. Țelina mai conține taninuri, alcaloizi, flavonoide și uleiuri volatile.
Mănâncă țelină timp de 7 zile. Sistemul imunitar al corpului uman răspunde la infecții și iritații producând o inflamație, astfel încât germenii să nu se împrăștie în tot organismul. Țelina are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante excepționale.
Chiar dacă țelina conține multă apă, este bogată în fibre. Țelina are o fibră naturală și produce substanțe fitochimice care ajută la stimularea pereților intestinelor și a stomacului, ajută totodată la peristaltismul și previne constipația.
Tradiționala țelină conține proprietăți anti-colesterol, care ajută la reducerea și prevenirea creșterii tensiunii arteriale prin eliminarea și reducerea colesterolului.
Țelina are și proprietăți de relaxare musculară prin îmbunătățirea fluxului de postasiu, calciu etc în celule și în sistemul nervos.
Savanții au descoperit noi antioxidanți în țelină, dihidrostilbenoizi precum lunularina și furanocumarinele precum bergaptenul și psoralenul. Datorită conținutului ridicat de fenolici, țelina protejează organismul de deteriorarea oxidativă a celulelor.
Stresul oxidativ și inflamația duc la deteriorarea sănătății inimii, dar țelina conține polizaharide pe bază de pectină, care reduc inflamația cardiovasculară.
Ftalidele din țelină se comportă ca un diuretic, reduc presiunea în celulele sanguine.
Savanții au descoperit că, în cazul șoarecilor hrăniți cu țelină, orz și cicoare, a fost îmbunătățită funcția enzimatică din ficat. Persoanele cu boli hepatice ar putea beneficia de pe urma țelinei.
Țelina stimulează producția de urină și luptă contra infecțiilor bacteriene ale tractului urinar. De asemenea, poate preveni apariția chisturilor în organele de reproducere.
Proprietățile sale diuretice determină ca țelina să ajute la eliminarea acidului uric din urină.
Țelina poate oferi protecție împotriva cancerului, ca și morcovul, feniculul și pătrunjelul, scrie stiati-ca.net.